Landskapsstafett 2009 Vasa, Öjberget
SU SV
  
Framsida
Inbjudan
Anmälning
Organisation
Regler
Klasser och sträckor
Banor och profiler
Snösituationen
Lagen
Köranvisningar
Tävlingsprogram
Resultat
Resultat 2008 Etseri
Frivilligt arbete
Bildgalleri
Du är 4476

                          

Österbottens och Syd-Österbottens Landskapsstafett 2009 Vasa

Nyheter:
16.03.09 TACKAR! ... KIITOKSET!
Varmliga tackar till Er alla, som medarbetade att landskapstaffets arrangemang lyckades fint på söndagen den 15.3.2009 på Öjberget.
Tackar för fint samarbetet till Vasa stad, Sundom IF\'s och VaHi\'s stora talkofolket.
Också tackar till tävlare, försörjare och publiken samt till alla samarbetskompanjoner som gav ekonomiska stöd till det tillfället. Varav er har varit med sin del att vi lyckas i arrangemangen. TACK!

Hannu Halmesmäki
Landskapstaffet 2009, Organisationskommittens ordförande


VI SES NÄSTA ÅR I TEUVA !!

14.03.09 ONLINE resultatservicen under tävlingen
Landskapstaffets resultat uppdateras efter varje sträckan in i punkten - RESULTAT -. De slutliga resultaten hållas på LS -sidorna till nästa årets tävling.

14.03.09 Tävlingens finslipning är på gång
Det vimlar av talkofolket på Öjberget. Tvävlinsplatser finslipas och slutgranskningar göras förrän T -punkten. Det har förutsagts uppehållsväder och lätt moln. Det är möjligt att solen skiner någon tid under söndagen. Förhållandena på skidspåret hålls kanske konstant, tack för konstsnön. Varm i luften inte hinner att mjuka spåret på banan, men det är möjligt på stadionområdet.

Under senaste dagar har kommit några ändringar till lagen som enligt reglerna måste man säkerställa på tävlingsmorgonen senast kl 9:00. Kansliet är öppet från kl 8:00

10.03.09 Startlistor
Starlistor har lagts till punkten -Lagen-

06.03.09 Ett fel har uppdagats i anmälningsblanketten
I blanketten för bekräftning av anmälning för damer har uppdagats ett fel. I den bekräftande anmälningsblanketten finns en felaktig uppgift: att damernas tredje sträcka skulle vara P/K klassisk.

Under rubriken - klasser och sträckor - är uppgifterna rätt, dvs. damernas tredje sträcka skidas i fri stil. Lagledarna ser till att skidåkarna på den tredje sträckan har rätt utrustning till tävlingarna.

13.01.09 Landskapsstafet i mars

Landskapsstafetten som skulle skidas på Öjberget i Vasa under trettondagen har flyttats till 15:e mars.
Beslutet gjordes efter överväganden av olika alternativ av vintersäsongens tävlingskalendrar. Organisationskommitteén föreslog för Syd-Österbottens skiddistrikt sista veckoslutet i januari, men det veckoslutet var av olika skäl inte lämpligt alternativ för distriktet. Under sista veckoslutet i januari tävlas det i skidorienterings- och skidskyttetävlingar och det skulle ha inverkat betydligt bl.a. på lagantalet i Landskapsstafetten. Efter överväganden av olika alternativ beslöt distriktets styrelse att stafetten arrangeras 15 mars i Vasa.
Vasa stad, Sundom IF och Vaasan Hiihtäjät tog emot det beslutet som en utmaning. Även efter ändringen av tidtabellen är arrangörernas gemensamma målsättning att arrangera en fin Landskapsstafett 2009, som intresserar även en stor mängd publik.

Väl mött på Öjberget i mars!

30.12.08 Ändring i anmälning
Eftersom tävlingarna flyttades ändrades tidpunkten för de bekräftade anmälningarna. De bekräftade anmälningarna skall vara inlämnade senast 3.3.09 kl.15:00. Elektroniska blanketter finns under -ANMÄLNING-

29.12.08 Lansdkapsstafetten flyttas
Förvinterns väder har inte gynnat arrangörerna. Det har snöat, men regnet har smält snön efter hand. Enligt väderprognoserna skulle det ha borda varit några dagar ordentlig kyla men även de har blivit alltför få. Arrangörerna vill garantera fina förhållanden för såväl de tävlande som publik.
Idag 29.12.2008 har gjorts beslutet att flytta tävlingarna fram till månadsskiftet januari-februari, eftersom snösituationen på Öjberget inte är tillfredsställande för att arrangera en Landskapsstafetten. Tiden räcker inte till för att få den mängd snö till stadion området och skidspåren. Banornas botten är i rätt gott skick, men väderleken ser inte ut att vara gynnsam att tillverka snö.
Snö tillverkas med snökanonerna genast då väderleken tillåter. Ny tävlingsdag utses inom kort.

18.12.2008 Tävlingsdagen kommer närmare
Det är bara två veckor kvar till Landskapsstafettens T-punkt. Preliminära anmälningar skickades väl och bra inom utsatt tid.
Fjorton olika kommuner anmälde sitt lag till herrarnas och damernas stafett. Allt som allt finns det 19 stycken lag på herrsidan och 18 på damsidan. Seinäjoki och Vasa med tre samt Korsholm med två lag strävar efter vinsten i herrarnas stafett.
På motsvarande sätt deltar fyra kommuner i damernas stafett med två lag: Vasa, Seinäjoki, Jalasjärvi och Korsholm. Alla lag hittas under punkten - LAGEN -.


Presskonferensen, torsdagen den 30.10.2008
Därpå var både områdets dagstidningar Vasabladet och Pohjalainen.

Öjberget redo – Bara snön fattas

För ett och ett halvt år sedan fick Vasa stad, Vaasan Hiihtäjät och Sundom IF veta att den traditionella landskapstaffetten avgörs vid Öjberget 2009.

Staden har satsat mycket pengar på att förbättra förhållandena vid Öjberget. De nya spåren, det förnyade målområdet är sådant som både aktiva och motionärer har nytta av i flera år framöver, sade Kiveliö.

Samarbetet med Vasa stad har förlöpt bra och nu är förhållandena vid Öjberget, som de ska vara för att staffetten ska kunna genomföras, sade Halmesmäki. En sak som fattas är snön. Det behövs också natursnö, endast konstsnön räcker inte.

Banmästare Sved sade, att vi har reservplanen om vi inte lyckas att få tillräckligt snön. Tävlingen avgörs på trekilometersspåret i stället för femkilometersbanan.

Om staffetten kunde genomföras på trettondedagen, vi väntar drygt tusen personer till platsen. Då har dels de flesta ledigt och dels elitidrottare ha möjlighet att vara med eftersom inga nationella tävlingar avgörs, sade Sved.

Källan: Niklas Nybergs nyhet, Vasabladet 31.10.2008.
Suurenna! Kuva:Miska Puumala

PRESSMEDDELANDE 24.10.2008
Landskapsstafetten skidas åter igen i Vasa. Som tävlingsområde fungerar Öjbergets skidcentrum i Sundom. Landskapsstafetten skidades senast vid Öjberget år 1995 och tidigare har det skidats vid Hemstrand, vid det nuvarande Skogsbergsområdet år 1977.Tävlingarna arrangeras av Vasa stad,Vaasan Hiihtäjät och Sundom IF.

Vasa stad har ansökt om att få arrangera landskapsstafetten sedan år 2006 och nu är det dags. Ett krav för att få arrangera tävlingarna har varit att man har preparerat för en skidstadion samt breddat banorna för dagens krav. Fritidsverket vid Vasa stad har planerat och bekostad projektet. I dagens läge är arbetet enligt tidtabellen och det väntas bli färdigt inom två veckor. Efter det är det bara att vänta på snön.

Till tävlingarna väntas mellan 40-50 lag, totalt kommer mellan 300-400 skidåkare att medverka. Damernas stafett består av 5 och herrarnas av 8 sträckor.
I damernas tävling är två damsträckor och 3 sträckor för flickor u 14 -18 år.
I herrarnas tävling skidar herrarna 3 sträckor och pojkar u 14-18 år 5 sträckor.

Det som gör landskapstafetten intressant är att I stafetten deltar ofta framgångsrika FM- och VM -tävlingsåkare. De är ofta intressanta för publiken och är förebilder för nejdens unga skidare. Landskapsstafetten är för många unga skidåkare en enastående möjlighet att få tävla för stor publik. Tävlingen får också mycket publicitet och synlighet åt kommunerna.

De snöfattiga vintrarna har varit ett dilemma för tävlingens arrangörer de senaste åren. Vid Öjberget har man förberett sig med att tillverka konstsnö. Att göra konstnö innebär att det måste vara kallt väder och relativt låg luftfuktighet . Senaste vinter tillverkades konstnö vid Öjberget, genom ett talkoprojekt mellan föreningarna Vaasan Hiihtäjät,Sundom IF och Vasa Skidklubb. Med Vasa stads hjälp och sakkunnighet skall det förhoppningsvis även denna vinter också lyckas med tillverkningen av konstsnö.

Tävlingskommitten har planerat och förberett tävlingarna under ledning av Kari Hänninen och allt har gått planenligt. En grupp engagerade föreningsmänniskor gör sitt bästa för att tävlingarna skall bli lyckade. Frivilliga talkoarbetare behövs ännu ,och man får anmäla sig till via www.vaasanhiihtajat.com/Maakuntaviesti Vaasa 2009.

Vi välkomnar alla kommuners lag och nejdens skidintresserade människor att komma och följa med landskapsstafetten den 6.1.2009 vid Öjberget I Vasa.

Organisationskommitten

Hannu Halmesmäki kommittens ordförande, Vaasan Hiihtäjät
Tomas West kommittens viceordförande, Sundom IF
Kari Hänninen,tävlingsledare, Vaasan Hiihtäjät
Jari Kiveliö, fritidsverket, Vasa Stad

uppdaterat: 16.03.09


Markku Lumio,
Stadsdirektör i Vasa Hälsning av tävlingens besyddare